Posyp : hrubá soľ, hrubá soľ s rascou, syr
Výrobky z lístkového cesta patria všeobecne k evergreenom, ktoré overil čas.
Naše Lístkové tyčinky sú také ako majú byť - krehké, chutné a chrumkavé. Cesto je laminované na profesionálnych strojoch.
O tom, kto vynašiel lístkové cesto, ktoré je dodnes technickým majstrovstvom (na tenko vyvaľkané cesto sa ukladajú
plátky masla, alebo tuku, aby vzniklo tzv. vrstvenie kolujú viaceré legendy. Jedna hovorí, že sa tak stalo v roku
1645. Francúzsky majster Claudius Gele, vynašiel techniku lístkovania cesta (podstatne zdokonalenej v dnešnej dobe), a
tajomstvo jeho prípravy si strážil natoľko, že keď cesto pripravoval, vždy sa zamkol. Ale všetkému predchádzala choroba
jeho otca, ktorý mal diétu zloženú z múky, vody a masla. Claudius chcel vytvoriť pre otca niečo špeciálne, a tak zmiešal
múku a vodu, a do stredu takejto „hmoty“ zatláčal maslo. A cesto opätovne takto prekladal. Neskôr tento recept odniesol
do Paríža a Rosabau Patisserie zarobila veľké peniaze. Neskôr to bola zase vo Florencii Mosca brothers.
Ďalšia legenda hovorí o „vynálezcovi“ lístkového cesta ako o francúzskom maliarovi menom Claude Lorrain, pretože muž
menom Claudius Gele údajne neexistoval. Claude Lorrain pracoval už ako chlapec v cukrárni. Ako mladík odišiel do
Talianska, ale keďže nerozumel po taliansky, nemohol pracovať v cukrárni alebo v pekárni, ponúkol mu istý maliarovi
A. Tassi, aby pre neho mlel farby a pracoval v jeho domácnosti. Ale iné zdroje uvádzajú, že A. Tassi bol vlastne jeho
rodina a ponúkol mu prácu predavača čipiek a naučil ho maľovať. Claude Lorrain zomrel ako slávny maliar a „vynálezca“
lístkového cesta, ktorého rodné meno bolo Claudius Gele.
Zloženie: pšeničná múka, rastlinné oleje a tuky (palmový, slnečnicový, repkový),
voda, jódovaná soľ, rasca, cukor, posyp: granulovaná soľ, rasca
Alergény sú v zložení zvýraznené tučným písmom
Naše Šamrole sú také ako majú byť - krehké, chutné a chrumkavé. Cesto je laminované na profesionálnych strojoch. A plnka? Bielková, ľahučká, sladučká.
Šamrole pečieme veľké (70g) a malé (35g).
O tom, kto vynašiel lístkové cesto, ktoré je dodnes technickým majstrovstvom (na tenko vyvaľkané cesto sa ukladajú plátky
masla, alebo tuku, aby vzniklo tzv. vrstvenie) kolujú viaceré legendy. Jedna hovorí, že sa tak stalo v roku 1645. Francúzsky
majster Claudius Gele, vynašiel techniku lístkovania cesta (podstatne zdokonalenej v dnešnej dobe), a tajomstvo jeho prípravy
si strážil natoľko, že keď cesto pripravoval, vždy sa zamkol. Ale všetkému predchádzala choroba jeho otca, ktorý mal diétu
zloženú z múky, vody a masla. Claudius chcel vytvoriť pre otca niečo špeciálne, a tak zmiešal múku a vodu, a do stredu
takejto „hmoty“ zatláčal maslo. A cesto opätovne takto prekladal. Neskôr tento recept odniesol do Paríža a Rosabau Patisserie
zarobila veľké peniaze. Neskôr to bola zase vo Florencii Mosca brothers.
Ďalšia legenda hovorí o „vynálezcovi“ lístkového cesta ako o francúzskom maliarovi menom Claude Lorrain, pretože muž menom
Claudius Gele údajne neexistoval. Claude Lorrain pracoval už ako chlapec v cukrárni. Ako mladík odišiel do Talianska, ale
keďže nerozumel po taliansky, nemohol pracovať v cukrárni alebo v pekárni, ponúkol mu istý maliar A. Tassi, aby pre neho
mlel farby a pracoval v jeho domácnosti. Ale iné zdroje uvádzajú, že A. Tassi bol vlastne jeho rodina a ponúkol mu
prácu predavača čipiek a naučil ho maľovať. Claude Lorrain zomrel ako slávny maliar a „vynálezca“ lístkového cesta,
ktorého rodné meno bolo Claudius Gele.
Zloženie: Pšeničná múka, rastlinné oleje a tuky (palmový, slnečnicový, repkový), voda, jódovaná soľ, sušený vaječný bielok, cukor
Alergény sú v zložení zvýraznené tučným písmom