Matilda
tradičná, voňavá, vláčna a hrozienková vianočka
Vianočka bola pôvodne symbolom Vianoc. História Vianočky siaha až do 16. storočia, kedy ju mohli piecť len majstri
pekárskeho cechu. A keď sa o 200 rokov neskôr dostala aj do bežných domácností, jej príprava mala prísne pravidlá.
Gazdinka musela mať počas jej prípravy bielu zásteru a na hlave bielu šatku. A pri príprave cesta nesmela
rozprávať, namiesto rozprávania mala dovolené skákať do výšky – aby cesto tiež do výšky „vyskočilo“.
Vianočka musela mať až 9 prútov a tri „poschodia“. Zapletené štyri prúty cesta na spodku vianočky symbolizovali
štyri prírodné živly: zem, vodu, vzduch a slnko. Tri prúty zapletené v strede symbolizovali ĺudské vlastnosti: rozum,
vôľu a cit. A zvyšné dva prúty cesta na vrchu vianočky symbolizovali lásku a múdrosť.
V dnešných časoch sa vianočke neprikladá magický význam, stala sa bežne dostupným sladkým jemným pečivom. My však na
tradície nezabúdame, záleží nám na tom, aby vám chutila, pričom ju ručne pletieme zo šiestich prútov cesta.
A ako naša Matilda chutí najviac? S maslom, pokvapkaná dobrým medom, a obložená kolieskami banánu alebo kúskami sladkej hrušky.
Zloženie: Pšeničná múka, voda, cukor, rastlinný olej (slnečnicový), pasterizované vajcia, hrozienka 8%, pekárske droždie,
glukózový sirup, sušená srvátka (mlieko),jedlá soľ jódovaná, korenie, kyselina sorbová, aróma.
Alergény sú vyznačené tučným písmom.
Výživové hodnoty na 100g: Energia 1356 kJ/324 kcal, Tuk 6,2 g - z toho nasýtené mastné kyseliny 1g, Sacharidy 57,7 g - z toho
cukry 14,8 g, Vláknina 2,2 g, Bielkoviny 7,6 g, Soľ 0,8 g